Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Spomladanski trojček mednarodnih dirk uspešno izveden, odlični tudi slovenski kolesarji.

28. marca, 2023 | Aktualno, Cestno kolesarstvo, KZS |

Z zmago Tilna Finkšta na Veliki nagradi Adrie Mobil se je zaključil spomladanski trojček mednarodnih dirk na slovenskih tleh. Trojček sestoji iz dirk Velike nagrade Slovenske Istre powered by I Feel Slovenia, Velike nagrade Nove Gorice in Vipavske doline in Velike nagrade Adrie Mobil. Organizacija treh povezanih dirk v enem tednu v sodelovanju Kolesarske zveze Slovenije, novogoriškega kluba MebloJogi Proconcrete in novomeškega kluba Adria Mobil se je že lani izkazal za odličen projekt, letos pa smo ta nivo samo še nadgradili.

Odlična udeležba na vseh treh dirkah je pokazatelj, da se v Sloveniji dela dobro in je organizacija na vrhunskem nivoju. Prisotni so bili kolesarji iz več kot 30 držav, ki tekmujejo za različne Evropske ekipe. Te ekipe potem ostanejo v Sloveniji cel teden, kar je lep doprinos tudi za slovenski turizem. Vse tri dirke so bile v živo prenašane na različnih slovenskih in mednarodnih športnih in kolesarskih portalih. Prenos je potekal v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo in njihovo blagovno znamko I Feel Slovenia. Prenosi so zelo dobro sprejeti tudi med kolesarskimi navdušenci, ki imajo tako možnost spremljati pot mladih slovenskih upov in ta nižji mednarodni nivo kolesarstva. Na to nakazujejo tudi številke gledanosti, ki so zelo dobre. To je velik doprinos slovenskemu kolesarstvu, z namenom, da se na domačih tleh pokažeju tudi domače ekipe. Letos je na vsaki dirki en Slovenec končal na odru za zmagovalce, najboljše pa so pustili za konec, ko je Tilen Finkšt na domači dirki v Novem mestu stopil na prvo stopničko.

Velik pomen za slovensko kolesarstvo v dirkah vidi tudi generalni sekretar Andrej Filip: »V Sloveniji je trenutno poleg Državnega cestnega prvenstva, še 6 UCI mednarodnih cestnih dirk. Spomladanski “trojček” VN Slovenske Istre powered by I feel Slovenia, VN Nove Gorice in Vipavske Doline ter VN Adria Mobil so odličen začetek domače sezone. Maja sledi VN Gorenjske ter nato junija največja dirka Po Sloveniji in vrhunec enodnevnih dirk Državno cestno prvenstvo kjer se nadejamo nastopa čim večjega števila slovenskih World tour kolesarjev. Konec Julija je tu še najstarejša dirka VN Kranja. S pomočjo partnerja KZS; Slovensko Turistično so vse dirke prenašane v živo. Enodnevne dirke sicer preko internetnega prenosa, Dirka Po Sloveniji pa na TV SLO 2 ter Eurosportu. Dirke so seveda izjemnega pomena za domače ekipe, pav tako pa so zelo priljubljene tudi med tujimi ekipami saj je na vseh dirkah več prošenj kot je na voljo mest. Zahvala gre lokalnim skupnostim, sponzorjem, ter vsem delavcem v športu, ki s svojimi izkušnjami, ter stalnim nadgrajevanjem znanja, poskrbijo za odlične in varne dogodke.«

Kot je omenil že Andrej, se je s temi drikami začelo pestro kolesarsko dogajanje na slovenskih tleh, z vrhuncem meseca junija, ko bo na sporedu Dirka po Sloveniji in državno prvenstvo, kjer lahko pričakujemo tudi naše najboljše kolesarje.