Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Gent – Wevelgem 2023: Najbolj se je izkazal mladinec Jaka Marolt z 8. mestom

29. marca, 2023 | Aktualno, Cestno kolesarstvo, Team Slovenija |

Slovenske kolesarke in kolesarji v mladinski in U23 kategoriji so se ta vikend mudili v Belgiji, kjer so se udeležili enodnevne klasike Gent – Wevelgem. Najbolj se je z 8. mestom izkazal mladinec Jaka Marolt.

Organizatorji te enodnevne klasike izvedejo 5 dirk v različnih katogorijah v istem dnevu. Tako so v nedeljo poleg najbolj izpostavljene dirke Elite v moški konkurenci potekale še dirke Elite v ženski konkurenci, U23 za moške in mladinski dirki v ženski in moški konkurenci.

Prvi so z dirko začeli mladinci, kjer so slovenske barve zastopali Jaka Marolt, Žak Eržen, Marcel Skok, Jakob Omerzel, Nejc Peterlin in Jan Lešnik. Kolesarje je pričakalo hladno in deževno vreme, kar je močno vplivalo na končni razplet vseh dirk.

Že v prvih 15 km dirke se je izoblikaval močan beg dveh kolesarjev. Eden izmed njiju je bil tudi končni zmagovalec, Belgijec De Schuyteneer. V ozadju so se številni kolesarji skušali preseliti v prvo skupino, a je bilo veliko neuspelih poskusov. To je potem uspelo skupini 7 kolesarjev v kateri je bil tudi Jaka Marolt. Ta skupina je potem uspela ujeti vodilna dva ubežnika.

Odločilni trenutek se je zgodil na vzponu na Kemmelberg, kjer se je znova vseh otresel Belgijec De Schuyteneer in prišel solo v cilj. v ozadju je skupina razpadla, Jaka je na koncu dosegel odlično 8. mesto. Mladinci so tako na vseh reprezentančnih dirkah prišli med prvih 10., kar je lep uspeh.

Na dirki mlajših članov je bil najboljši Boštjan Murn, ki je kljub smoli in menjavi kolesa končal na 29. mestu. Zaradi ekstremnih razmer, v mrazu in dežju ostali naši niso končali dirki. Pri mladinka je bila edina uvrščena na 70. mestu Ema Podberšič.

S predstavo in rezultatom svojih kolesarjev je bil zadovoljen predvsem selektor mladincev, Nace Korošec: “nova uspešna dirka za te fante. Danes je bilo vse skupaj zelo kaotično in oteženo s težkimi vremenskimi razmerami. Nekateri fantje so enostavno “zmrznili”. Znova se nam je uspelo uvrstiti med najboljših 10, kar smo uspeli doseči na vseh dirkah. To je nakaj na kar sem zelo ponosen. Čestitke Jaki za 8. mesto in tudi Žaku, ki je bil 18..”

Malce manj zadovoljen pa je bil selektor mlajših članov, Martin Hvastija: “danes za nami ni najboljši dan. Fantje se v teh težkih razmerah niso najbolje znašli. Imamo nekaj debitantov, tako, da sta vreme in mogoče trema naredila svoje. Kar štirje fantje žal niso končali dirke. Boštjan Murn je danes dirkal dobro, že v začetku je imel smolo, ko je moral menjati kolo in je pri lovljenju porabil veliko moči. Na koncu moramo biti z  29. mestom zadovoljni, a naši cilji so višji.”