Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Zaključek sezone pumpanja na novih grbinah v Goriških brdih

16. oktobra, 2023 | Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Grbine so fine, Pumpaj Slovenija, Pumptrack |

V soboto je serija Pumpaj Slovenija – Telekom Slovenija ujela še zadnji dan podaljšanega poletja. V odličnem vzdušju se je na novem pumptracku v Vipolžah merilo več kot 70 tekmovalk in tekmovalcev, tri skupine otrok pa so sodelovale v spremljevalnem programu Grbine so fine.

Pumptrack v Vipolžah je nova pridobitev v nastajajočem športnem parku v Brdih. Mladež je poligon posvojila že v preteklih dneh, uradno pa sta ga direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec ter podžupanja Občine Brda Teja Jelina predali v uporabo po dirki. Čez dan so se v okolici nabirali deževni oblaki, a Vipolžam je bilo prizaneseno. Pogoji za dirkanje v toplem in skoraj že prevročem vremenu so ostali odlični do konca.

Najhitrejša Nejc Heric in znova Tamara Homar

Pump track, ki je nastal pod taktirko Alliance ASE, sicer tudi pokroviteljem dobrodelne akcije En krog za razvoj, je bil za večino tekmovalcev pred dirko uganka. Za izredno zahtevnega se je izkazal že zaradi dolžine same. Povprečni čas kroga v moški in ženski kategoriji 17+ je bil tako čez 15 sekund, najbolj pa se mu je približal Gregor Kurnik (ŠKD Super potencial). Za nagrado bo skočil v globino, Top Go ga je namreč nagradil z bonom v vrednosti sto evrov za bungee jumping.

Najhitreje se je s progo spoznal mlajši mladinec Izak Štrubelj (Bikehanic Lumar), ki je bil absolutno najhitrejši v s časom 12,69 sekunde. Konec dne mu je z zmago v najmočnejši kategoriji 17+ odnesel najboljši čas Nejc Heric (Bikehanic Lumar).

V kvalifikacijah je bil Heric sicer za pet stotink počasnejši od Luke Baruta (KK Črn trn), s katerim sta se pomerila v finalu. Prav v zadnji vožnji je Heric pumpal najhitreje: 12,58 sekunde. Za tretje mesto je v malem finalu Jan Modrijan (ŠKD Super potencial) premagal Andraža Žnidarja (KK Zagorska dolina)

V ženski kategoriji 17+ je spet premočno zmagala Tamara Homar (ŠKD Super potencial). V finalu je premagala Klaro Podlogar (KK Zagorska dolina), tretja je bila Aleksandra Radosavac (ŠD Supersnurf)

Včasih odločajo tisočinke

Mlajši mladinci so bili v absolutni razvrstitvi najboljših časov blizu vrhu. Štrubelj je ostal nepremagan do konca. Svoj najboljši čas je v finalu popravil na 12,65 sekunde in premagal Jana Manfreda (KK Zagorska dolina). V malem finalu je bil Loris Tabaj (Kamplc Racing Team), po kvalifikacijah šele peti, boljši od moštvenega kolega Iana Laharnarja.

Tudi najboljši dečki U15 so bili hitrejši od marsikoga med starejšimi. Tine Dovžak (KK Črn trn) je v finalu s 13,08 sekunde premagal klubskega kolega Lenarta Severja za 12 stotink, tretji je bil Jure Kuhar (Rajd Ljubljana).

Tesno je bilo med dečki pod 13 let, saj sta imela v kvalifikacijah do stotinke enak način Matija Krečič (KK Črn trn) in Klemen Dečman (Rajd Ljubljana). Tisočinke so pokazale, da je bil malo hitrejši Krečič, ki je ostal nepremagan do konca dne, medtem ko je Dečman osvojil tretje mesto: v polfinalu ga je premagal kolega Gaber Kuhar (Rajd Ljubljana). Edina deklica U13 je bila Neja Heric (Rajd Ljubljana).

Mlajši od 11 let so se s progo spopadli na nož in najhitrejši bi se visoko uvrstili tudi v starejših kategorijah. Tako lahko vsekakor upamo na svetlo prihodnost te mlade gorskokolesarske discipline v Sloveniji, ko bo postalo tekmovanje za te mlade talente pomembnejše od spoznavanja športa skozi igro.

Foksi razveselil tri skupine otrok

Gotovo bodo redni obiskovalci poligona v Vipolžah postali nekateri udeleženci Foksijeve kolesarske šole, ki jo je Kolesarska zveza Slovenije pripravlja v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez. Tri polne skupine otrok sta spremljala ambasadorja Filip Flisar in Matej Žan, spodbujal pa jih je lisjak Foksi. V kolesarsko šolo in na poligon so se lahko otroci zapeljali s kolesi, ki jih brezplačno zagotovi Bičikleto.

Pred podelitvijo nagrad so se udeleženci kot običajno udeležili dobrodelne akcije En krog za razvoj. S kroženjem po pumptracku so zbrali 260 evrov, ki jih neimenovani pokrovitelj namenja izvedbi športnega dne na Osnovni šoli Antona Gradnika Dobrovo.

Bogat sejemski program

Organizator, Zavod za turizem, kulturo in šport Brda, je poskrbel za izvrsten spremljevalni program. V novem športnem parku so tako svoje delo na področju preventivnih aktivnosti za varnost kolesarjev in pešcev predstavili novogoriški policisti. Njihovo predstavitev sta lepo dopolnili                Strojna, prometna in lesarska šola – Šolski center Nova Gorica in Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Brda s simulatorjem za merjenje reakcijskega časa voznika in očali za simulacijo opitosti. Z jajcem pa so demonstrirali kako pomembno je, da nosimo kolesarsko čelado.

Na stojnicah so se s ponudbo domačih pridelkov predstavili Kmetija Marinič, Čebelarstvo Batištuta Turistična kmetija Štanfel, Kmetija Markočič ter zvesta pokalna sponzorja Furam zase in Rascal Bikes. Pokalni sponzor Telekom Slovenije pa je otroke tudi tokrat opremil z nalepkami za kolesa in čelade.

Gremo na kolo! Tudi v Goriška brda.

Širom sveta je tudi po zaslugi obiska Dirke po Italiji znano, da so Goriška brda odlična kolesarska destinacija. V živo so to v soboto spoznali tudi udeleženci brezplačne kolesarske ture V objemu briških gričev. V sklopu programa Gremo na kolo ta izlet organizirala Kolesarsko društvo Brda in Turistična agencija San Martin.

Novi pump track je tako še ena v vrsti pridobitev te imenitne turistične destinacije, ki slovi po kulinariki in vinogradništvu – a to so običajno tudi idealne destinacije za kolesarje. Če se lahko po izletu malce pozabavamo še na pump tracku – pa toliko bolje!

Končni rezultati | Rezultati kvalifikacij

Nosilec projekta Pumpaj Slovenija – Telekom Slovenije s programom Grbine so fine je Kolesarska zveza Slovenije, partner pa Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. Generalni pokrovitelj je Telekom Slovenije, pokalni pokrovitelji so trgovina in servis Bičikleto, ki je s kolesi tudi pokrovitelj spremljevalnega programa Grbine so fine, Furam zase, Blacktown Construction GmbH, Rascal Bikes in Alliance ASE, ki je tudi pokrovitelj akcije En krog za razvoj.

Nagrade so prispevali lokalni sponzorji TOP GO d.o.o. Bungee Jumping Top Extreme, Tomosport, Kmetija Marinič iz Vedrijana, Turistična kmetija Štanfel, Kmetija Markočič, Čebelarstvo Batištuta in Movia Wines.