Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Gal Glivar edini Slovenec v cilju moške dirke do 23 let

12. avgusta, 2023 | Aktualno, Cestno kolesarstvo, KZS, Team Slovenija

Glasgow – Zadnja dva dneva jubilejnega 90. svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu znova pripadata dirkanju za mavrične majice na cestnih preizkušnjah. Z nastopom mlajših članov, kjer je bilo vrsto kolesarjev, ki že nastopajo v svetovni seriji se je končal moški del prvenstva v tej kolesarski prvini. Še enkrat znova pa se je ponovilo dogajanje, ki smo ga pred tednom dni spremljali najprej med mladinci in le dan za tem tudi med najboljšimi kolesarji sveta.

Uvod je bil izjemno moker, kar je botrovalo kar nekaj padcem. V tistem delu se je tleh znašel tudi Boštjan Murn, ki je bil tretji najstarejši v karavani in se po tem letu poslavlja od te kategorije. Ob prihodu v Glasgow, kjer je kolesarje čakalo še sedem zelo tehnično zahtevnih krogov so dokaj dobro izhodišče imeli še trije Slovenci, le najmlajši med njimi Natan Gregorčič enostavno ni bil dorasel zahtevnim razmeram na progi. Kmalu ob prihodu na ulice največjega škotskega mesta se je v novih težavah znašel dobro razpoloženi Murn, ki je imel težave z menjalnikom. Najprej je dobil kolo nevtralnih opremljevalcev na dirki, saj je bil slovenski spremljevalni avto preveč zadaj. Ko se je do Novomeščana prebila slovenska tehnična ekipa pa je bilo že prepozno in Murnu ni kazalo drugega kot da v dirki na izpadanje zapelje s proge.

Kmalu za tem je stik z glavnino izgubil tudi državni prvak Teo Pečnik in edini slovenski adut je ostal Gal Glivar, ki je bil tudi po vseh napovedih najvišje postavljen med našimi v celotni karavani. Tudi njemu se je v nadaljevanju dirke na selektivni progi pripetila napaka ob enem izmed padcev. Na tej progi pa ko ostaneš zadaj enostavno možnosti za povratek ni več. » Celo dirko je bila pomembna pozicija. Pred vstopom v krog sem naredil napako, da sem moral potem loviti. Uspelo mi je priti naprej, ampak sem kmalu plačal davek omenjenega lovljenja in se ni izšlo. Sem pa si želel končati dirki. To je bila dirka, kjer so na koncu odločale noge in tudi izbiranje pravih položajev v pravem trenutku. Na tej dirki je bil vsak odvisen le sam od sebe. Le na čelu ti je lahko pomagala tudi ekipa, če je bil kdo zraven. V danih razmerah je pač zmagal najboljši. Proga v celoti se mi je zdela zanimiva, zmagal je kolesar, ki zna veliko, priložnost za druge pa bo v naslednjih letih dokler bomo še v tej kategoriji,« je povedal Gal Glivar, ki ga zdaj čaka osrednji cilj sezone v reprezentančnem dresu, dirka v Franciji l’Avenir. Selektor Martin Hvastija je že celotno leto opozarjal, da to pač ni generacija, ki bi lahko razmišljala o najboljših mestih. Obenem pa izpostavil, da je vsaka nova dirka nov izziv in tudi priložnost za prav vsakega:« Pravi masaker na celotni progi, sploh ob deževju, ki nas je spremljalo. Ogromno smole za Murna. Glivar je opravil vse kar je lahko, vse je opravil tudi Pečnik, medtem ko za Gregorčiča je bilo vse to ob prvem soočenju s to kategorijo enostavno preveč zahtevno. Tu veliko pomoči niti ne more biti. Kot je rekel Gal, edina možnost pomaganja med kolesarji je če se dva, trije iz iste reprezentance znajdejo povsem spredaj. Danes nam to ni uspelo.«