Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

SloXcup: 10. XC Kočevje četrta dirka slovenskega pokala v krosu

24. maja, 2023 | Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Kros, SloXcup

Zadnji majski konec tedna pripravlja KD Melamin v MTB trail centru Kočevje dvodnevno dirko z vrhuncem v nedeljo, ko bo na slovenskih tleh še tretja dirka prve kategorije UCI.

Teden dni po jubilejnem, že 25. Kamniškem krosu, bomo praznovali še desetletnico XC Kočevje. MTB trail center Kočevje je postal že klasično prizorišče te velike dirke, ki je od leta 2017 vpisana v koledar UCI. Prvič kot dirka UCI C2, od 2018 pa je prve kategorije. V teh letih ni odpadla niti v pandemičnih časih, leta 2020 so jo organizirali avgusta. To sezono se ob jubileju vračajo h klasični progi, a so dodali nekaj novosti.

Krajši vzpon in kak skok več

Organizator je prisluhnil tekmovalcev, ki vzpona po delu Friderika niso vzeli za svojega. Tako bo letos klanec krajši, na 4.100 metrov dolgem velikem krogu se bo nabralo okroglih 150 višinskih metrov. A klasično progo so v bližini rock gardna popestrili s krajšim, približno polmetrskim skokom, ki mu takoj sledi zavoj.

Dobrodošla sprememba je prestavitev tehnične cone 2, ki bo le kakšnih dvesto metrov od skalnjaka. Tisti s tehničnimi težavami tako ne bodo imel še uničene dirke, kot da škoda na materialu ni dovolj.

Proga je skoraj v celoti označena s trakovi, popolnoma pripravljena za neuradni trening pa bo od jutri naprej. Ob tem vodja tekmovanja Janez Dejak opozarja, da je MTB trail center odprt. Zlasti je pomembna previdnost na trailu Spet doma, po katerem proga za kros poteka v obratni smeri.

Tehnični poligon na zeleni podlagi

Mlajši dirkajo na krajših progah. Kategoriji U7 in U9 na 200-metrskem krogu z 10 metri višinske razlike. U11 in U13 tekmujejo na 1200 metrov dolgi progi s 40 metri vzponov, kategoriji U15 čaka 2800 metrov dolg krog s 110 metri klancev.

V domeni Kolesarske zveze Slovenije bo letos četrtič pripravljen tehnični poligon. Tokrat bo v neposredni bližini trase, prvič pa na travnati podlagi. Brez skrbi. Kot je za mtb.si povedal Dejak, »se travnik redno kosi in bo kot na igrišču za golf«. Vaje bodo seveda prilagojene terenu.

Dva dneva dirkanja

Predvsem je razveseljivo, da tudi letos pripravljajo dvodnevni program, kar pomeni velik finančni zalogaj za organizatorja, a bolj sproščeno vzdušje … in navsezadnje tudi dan dirkanja več. Na soboto so prestavili tudi dirko kategorij U15, kar nekoliko sprosti nedeljski program.

To pomeni, da bodo veteranske in amaterske kategorije v nedeljo štartale na svoji dirki, za njimi bodo imeli progo samo zase mlajši mladinci in mlajše mladinke, konec dne pa bosta dirki članic in mladink ter moških in mladincev.

Opozoriti velja na rezervacijo ekipnih prostorov na spletni strani dirke – tukaj. S kampom in parkiriščem upravlja Občina Kočevje, zato sta plačljiva.

Vzdušje bo odlično

Štartna lista bo znana po zaključku predprijav (čas imate še do četrtka, 25. maja) – prijave na dan dirke niso mogoče. V Kočevju je konkurenca vedno odlična in jasno je že, da prideta zmagovalec kamniške dirke Sam Fox (Team Bridgelane) in tretji Dmitro Titarenko (Ukrajina), med Slovenci ne bo manjkal Rok Naglič (Calcit Bike Team).

V žensko konkurenco se po tednu počitka vrača Tanja Žakelj (Gapp System-Kolofix), udeležbo seveda napoveduje tudi kamniška zmagovalka Vita Movrin (Trinx Factory Racing).

Za odlično vzdušje se torej ne gre bati. Kočevje je postalo s trail centrom in MTB šolo Kočevje ena od trdnjav gorskega kolesarstva, zato mesto diha s tem športom. Organizatorji vse vabijo, da, seveda ob upoštevanju rediteljev, pogumno prečkajo progo in si privoščijo okrepčilo v MTB Baru Kočevje.