Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Tadej Pogačar Slovenijo vrnil na podest

6. avgusta, 2023 | Aktualno, Cestno kolesarstvo, KZS, Team Slovenija |

Glasgow – Več kot dve desetletji je minilo od zadnje in doslej edine slovenske medalje na cestnih preizkušnjah v kategoriji Elite. Tadej Pogačar se je na seznamu dobitnikov slovenskih medalj v cestni vožnji zdaj pridružil Andreju Hauptmanu, ki je bron osvojil leta 2001 v Lizboni. V vmesnem obdobju je za odličje na mavričnem prvenstvu poskrbel le še Primož Roglič, ki je bil drugi v vožnji na čas na prvenstvu v Bergnu.

Ob vseh nevšečnostih, ki jih je povzročilo potovanje iz Nice v Glasgow se prvi kolesar svetovne lestvice Tadej Pogačar ni dal motiti. V petek na edinem ogledu proge ga ni bilo zraven, na dirki pa tega ni bilo zaznati. Še enkrat je Tadej potrdil svojo kolesarsko veličino, saj je bil dobesedno ves čas tam kjer je moral biti, za konec pa je uprizoril še napad iz učbenikov, kjer se je iz vedno nehvaležne četrte pozicije prebil na spodnjo stopničko zmagovalnega podesta na veličastnem Jurijevem trgu v središču največjega škotskega mesta.

Ena najdaljših preizkušenj na svetovnih prvenstvih v cestni vožnji je že takoj po startu v škotski metropoli Edinburgu ponudila boj za vsak meter asfaltne površine. Že na edinem pravem vzponu na prvem delu dirke je šlo na vso moč. Še preden so kolesarji prispeli v Glasgow so jih na trasi zmotili protestniki, ki so dirkanje prekinili skoraj za celo uro. Tehnično zahteven krog je potem v vsakem krogu zahteval svoj davek. Vse napovedi so se uresničile. Nekateri časniki so pisali o pravem kolesarskem pokru, kar pa je težko potrditi, saj so bili na koncu zraven le zares najboljši in najbolj trpežni. Na zmagovalni podest pa so stopili trije, ki jih tam pričakujemo prej kot ne na vsaki enodnevni dirki. Ob prihodu v Glasgow je bilo v razpotegnjeni koloni še pet Slovencev, že po štirih krogih sta zraven ostala le še Tadej Pogačar in Matevž Govekar, ki je na Škotsko prišel z odlično podlago z dirke Po Poljski, kjer je zmagal njegov moštveni kolega Matej Mohorič. V zaključku je popustil tudi Govekar, ki pa je ob Pogačarju dirko tudi končal na 33. mestu.

Tadej Pogačar je bil po koncu dirke in po novem izjemnem uspehu povsem izčrpan. Ob prvem druženju z novinarji pa je povedal:« Prav težko mi je bilo stopiti na oder saj sem bil izjemno izčrpan. Seveda pa je to izjemen dosežek, želel sem si tudi to kolajno in uspel. Dirka je bila taka kot so napovedovali. Sploh ob vstopu v kroge v središču mesta. Dobesedno vsak zavoj je bil lahko usoden. Pametno je bilo biti ves čas spredaj. Močne ekipe so bile okrog mene, na srečo pa sta bila v cilju le dva boljša od mene. Oba sta zasluženo pred mano. Ob koncu sem vedel da nas čaka sprint popolnoma izčrpanih kolesarjev. Ko je Mats dvakrat, trikrat pustil vrzel sem razmišljal da se ga da premagati, čeprav je eden najboljših sprinterjev na svetu. Le redko pa sem vozil težje dirke kot je bila današnja.«

Selektor Uroš Murn, ki se tudi ponaša s 7. mestom na svetovnih prvenstvih ob tem uspehu ni skrival niti solz:« Mislim, da si Tadej zasluži zares globok priklon. To kar je pokazal danes je neverjetno. Sam nas je držal zraven. Vse je naredil kot je treba in je potrdil zakaj je tam kjer je. On je enostavno oseba, ki se ne obremenjuje s stvarmi, ki ti lahko škodujejo in ti mešajo misli. Zato je tu kjer je. Ves čas smo imeli željo, da smo čim dlje vsi zraven. Skok je imel obilo opravkov že na poti v Glasgow. Na zaključku pa na izčrpavanje. Dejstvo pa je, da če bi želeli zmagati dirko morajo tu biti vsi naši najboljši. Naš cilj je še naprej mavrična majica in samo tako kot sem omenil jo lahko dosežemo. Da se vsi podredijo temu cilju. Ampak pustimo to za kdaj drugič, danes je poseben dan in čas za veselje ob tej kolajni.«

Člansko vrsto v Glasgowu čaka le še vožnja na čas, ki bo na sporedu v petek, slovenske barve pa bo zastopal le prvi kolesar sveta in zdaj bronasti z olimpijskih iger in svetovnega prvenstva v cestni preizkušnji Tadej Pogačar.